Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

miercuri, 22 august 2012

Sun dried tomatoes and cheddar scones

          5:00 a.m. - Mă răsucesc și iar mă răsucesc în pat, dorindu-mi să mai închid ochii pentru măcar o oră. Cum să mă trezesc de la ora asta, Dumnezeule? E 5 fix, nici cocoșul nu s-a dezmeticit să-și cânte eternul cucurigu! Hai să aprind televizorul!, zicându-mi că voi da peste vreun program plictisitor care mă va ajuta să dorm măcar încă o oră-două! E încă vacanță, ce naiba?! Butonez și iar butonez și dintr-o data: Wow, Anna Olson la tv, pe Euforia! Nu i-am mai urmărit de foarte multa vreme emisiunea, cândva o făceam cu plăcere, dar acum nici nu mai știu în ce interval orar se difuzează emisiunea ei. Cert este că am apucat să văd o emisiune difuzată în reluare probabil, la 5 dimineața. Ce făcea Anna Olson? Scones, de toate felurile și cu toate aromele! Sărate, dulci, simple, cu fructe, de toate... explicând pas cu pas modalitatea de preparare a rețetei! Eram încântată la maxim! Să va mai spun că mi-a trecut somnul definitiv și iremediabil sau se subînțelege :-)? Cel mai mult mi-a plăcut rețeta de scones cu cheddar și roșii uscate.
          Eh, asta se întâmpla în urmă cu vreo săptămână, de atunci caut în toate supermarket-urile din Sibiu  (care nu sunt atât de super) roșii uscate, fără a găsi măcar un amărât de borcan. Între timp m-am ambiționat și mi-am făcut și propria producție de roșii uscate! Și am trecut la treaba, abia azi, dar cu pofta de scones cu cheddar și roșii uscate la fel de mare, sau poate chiar mai mare decât în dimineața în care am urmărit emisiunea Annei Olson!
          Ingredientele sunt puține și la îndemâna oricui:
- 250 g făină tip 000
- o linguriță de praf de copt
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
- o linguriță de sare
- 100 g unt rece
- 110 ml lapte bătut

- 100 g cheddar sau cașcaval (afumat recomand) ras
- o mână de roșii uscate tăiate bucățele

          Cernem toate ingredientele uscate (făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea) într-un bol. Adăugăm untul rece tăiat cubulețe peste ingredientele uscate și amestecăm cu mâinile până când obținem o compoziție sfărâmicioasă (sfărâmăm untul cu degetele, acoperindu-l cu făină, apoi frecăm tot amestecul între palme, rezultânf firimiturile). Acest pas este de nelipsit, untul rece sfărâmat fiind secretul frăgezimii scones-urilor. În amestecul sfărâmicios adăugăm laptele bătut, amestecăm usor cu o lingură și apoi turnăm toată compoziția pe o planșetă tapetată cu făină.
          Începem să împăturim aluatul până când formăm o bilă compactă. Avem două variante în ceea ce priveste forma finală a scones-urilor. Putem adăuga acum, în momentul formării bilei de aluat, cașcavalul și roșiile uscate, întindem o foaie rotundă cu grosimea de 1,5-2 cm și tăiem foaia sub forma unor raze. Sau (varianta Annei Olson pe care am ales să o urmez), după formarea bilei de aluat întindem o foaie dreptunghiulară cu aceeași grosime (1,5-2 cm), presărăm cașcavalul ras, roșiile uscate și rulăm aluatul într-un sul:

          Tăiem sulul în felii de aproximativ 2 cm grosime, pe care le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coacem în cuptorul încins la 200°C timp de 15 minute.

          Se servesc atât calde, cât și reci! Sunt fragede, aromate, se topesc efectiv în gură! Oare să meargă de minune alături de un pahar de bere rece? Ia faceți o încercare și-mi dați de știre dacă-s bune cu bere!
          Să vă fie de bine!


       
          Thanks, Anna Olson :-) !


6 comentarii:

  1. bere nu servesc defel, dar garantez pt. aceste scones...nu mai stiu, in Sibiu exista Mega Image? pt ca acolo gasesti si rosii uscate, in caz ca mai cauti...si la magazinele naturiste, mai ales cele de la Dacia Plant (au mai multe tipuri de legume deshidratate).
    eu insa mi le deshidratez singura, in casa, cu ajutorul uscatorului de legume...si sunt foarte multumita.
    o seara frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Buna Diana,

    Iti urmaresc de ceva timp blog-ul si iti apreciez foarte mult evolutia si creativitatea! Chiar am incercat cateva dintre retetele tale si in mod sigur o sa o fac in continuare, caci sunt delicioase!

    Asta e intr-adevar o reteta rapida! iar rosiile uscate sunt delicioase. Eu le-am mai mancat cu piept de pui si sos de smantana,foarte bun :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Arata foarte bine! Chiar acum o prepar si eu, dar di cauza ca nu am rosii uscate pun masline.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Imi place cu ce ai ales sa combini rosioarele uscate !!! ;)

    RăspundeţiȘtergere