Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

miercuri, 8 august 2012

Plăcintă cu urdă și mărar

          O plăcintă specific ardelenească, dulce, așa cum puțini vă așteptați să fie! Știu că în unele zone ale țării urda se păstrează în saramură și se folosește în combinație cu mărarul doar pentru plăcinte sărate. Nu contest că plăcinta sărată cu urdă nu ar fi delicioasă, însă cea dulce trebuie să fie cea mai cea, am zis-o! Noi adorăm urda dulce în combinație cu aroma mărarului proaspăt în plăcinte cum este aceasta, a cărei rețetă o scriu acum, dar și în clătite, wow! Cele mai bune clătite sunt cele cu urdă și mărar! Și dacă nu mă credeți, vă invit la o porție sănătoasă de plăcintă azi, la clătite în altă zi!
          
Pentru foile de plăcintă, avem nevoie de:
- 150g unt moale (la temperatura camerei)
- 100 g zahăr

- două ouă
- 600g faina
- o linguriță de praf de copt

- o linguriță de bicarbonat de sodiu

- un varf de cutit de sare 
- 200 ml lapte


          Pentru început cernem ingredientele solide într-un bol, și anume făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt bol mixăm untul cu zahărul până când obținem un amestec cremos și zahărul este bine încorporat! Adăugăm ouăle unul câte unul și apoi adăugăm alternativ amestecul de făină și laptele, amestecând cu o spatulă până când obținem o bilă compactă de aluat. Dacă aluatul o cere, puteți să mai adăugați făină sau lapte.
          Lăsăm aluatul să se odihnească la frigider timp de o jumătate de oră.

          Pentru umplutură folosim:
- 600 g urdă
- o linguriță de esență de vanilie
- zahăr după gust (eu am pus cam 150g)
- un ou
- patru linguri de gris
- o legătură de mărar
- un vârf de cuțit de sare
          Punem toate ingredientele în bolul robotului de bucătărie și mixăm ingredientele timp de un minut, obținând o pastă fină.

          Împărțim aluatul în două părți egale pe care le întindem în două foi cu grosimea de aproimativ 1cm. Așezăm prima foaie într-o tavă de copt dreptunghiulară (dimensiunile tăvii folosite sunt de 25x35cm) tapetată în prealabil cu unt și făină, apoi întindem pasta de urdă, după care așezăm și a doua foaie. Sigilăm marginile plăcintei cu degetele și înțepăm ultima foaie cu o furculiță din loc în loc.
          Dăm plăcinta la cuptorul încins la 180°C timp de 30-35 minute, când foile sunt aurii.
          O servim cu zahăr pudră din belșug!




4 comentarii:

  1. Foarte interesanta combinatia de urda dulce cu marar, intr-adevar ma asteptam la ceva sarat :P
    Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  2. n-am mai mancat asa ceva...si tot la fel, si eu ma asteptasem la ceva sarat!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Eu fac prajitura asta cu branza dulce. Combinatia ta cred ca e foarte gustoasa.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Fooarte bine arata, imi place urda si mai ales in combinatie cu mararul!

    RăspundeţiȘtergere