Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

miercuri, 25 iulie 2012

Gratin de vinete și dovlecei

          Am realizat că am uitat să postez rețeta, deși vă rugasem să ghiciți în urmă cu o săptămână pe Facebook ce fel de mâncare credeți că se afla în poza cu gratinul de vinete și dovlecei. Ați fost cu toții pe aproape cu ghicitul, însă Andreea Dianu a fost cea care a ghicit că în fotografie este prezentat un gratin de vinete, probabil că eperiența își spune cuvântul!
          Mereu sunt în dilema de a alege rețete potrivite pentru vară, întrucât este foarte cald chiar și la Sibiu, oraș situat într-o zonă depresionară înaltă, unde temperaturile sunt puțin mai scăzute decât în alte zone ale țării. Mă întreb ce vor găti în această perioadă locuitorii Câmpiei Române (spre exemplu)???
          Am ales acest gratin de vinete și dovlecel pentru că de curând am descoperit gustul minunat al vinetei gătite altfel decât în clasica salată de vinete cu maioneză, vezi și turnulețele cu vinete, un deliciu! În combinație cu dovlecelul, rezultatul a fost pe măsura așteprărilor, divin!
          Pentru doua porții (înclin să spun maaaaari) folosim:
- o vânătă potrivită ca și mărime
- un dovlecel
- 50 g unt
- 250 g carne tocată (eu am folosit amestec de vită cu porc)
- trei-patru linguri de ulei de măsline
- o ceapă
- doi căței de usturoi
- un morcov
- 200 ml pastă de tomate/bulion
- 100 g mozzarella
- parmezan

          Tăiem dovlecelul și vânăta în felii de aceeași grosime, circa 0.5cm.
          Într-un WOK (dacă încă nu aveți unul, va recomand cu drag un WOK marca Vitesse pe care îl puteti achiziționa din magazinele online Kitchen Shop, este minunat!) încingem cele trei linguri de ulei de măsline, după care adăugăm ceapa taiată solzișori. Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovul ras și carnea tocată. Tot acum adăugăm sare și piper.
       
          În momentul în care carnea își deschide culoarea și devine aproape albă, adăugăm pasta de tomate și usturoiul. Fierbem amestecul în WOK-ul cu capac până când sosul scade și nu mai curge.
       
          Începem așezarea legumelor într-un vas ceramic uns cu unt. Așezăm feliile de dovlecel.
       
          Apoi așezăm sosul roșu.

          După care așezăm feliile de vânătă și câte o felie de mozzarella. Repetăm, așezând încă o felie de dovlecel, sos roșu, vânătă și mozarella, în final presărând și puțin parmezan.
          Dăm tava la cuptorul încins la 180°C pentru 20-25 minute, sau până când mozarella este topită și legumele sunt coapte.


          Să vă fie de bine!

3 comentarii:

  1. nu stiu cum se face, dar niciodata n-am vinetele si dovleceii in acelasi timp:)) trebuie neaparat sa fac ceva in privinta asta1

    RăspundeţiȘtergere
  2. Imi place gratinul tau ca are carnita :)) Ma bucur ca am ghicit ce se ascunde in tava :P

    Te pup si iti doresc weekend placut!!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Cat de bun pare ca este acest preparat, trebuie sa-l fac si eu neaparat

    RăspundeţiȘtergere