Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

miercuri, 1 februarie 2012

Paine rapida de secara

          Painea de secara (din faina integrala de secara) aduce multiple beneficii sanatatii. Painea de secara este recomandata versus painea alba sau chiar painea graham, faina de secara continand mult mai putin gluten decat faina de grau, fie ea si integrala.
          Deoarece este dificil sa se separe taratele si germenii de endosperma din bobul de secara, faina de secara pastreaza de obicei o cantitate mare de substante nutritive, spre deosebire de faina rafinata de grau care este aproape lipsita de proprietati nutritive! Fibrele din painea de secara reduc timpul de tranzit instestinal, ceea ce duce la o mai buna functionare a organismului si la prevenirea constipatiei si a cancerului de colon - mai multe informatii gasesti pe site-ul prodieta.ro!
           Iata numai cateva dintre beneficiile consumului de paine si preparate din faina integrala de secara, lucruri care pe mine ma fac sa imi pun un serios semn de intrebare referitor la regimul nostru de viata! Cu totii ne dorim un regim alimentar sanatos, insa suntem dispusi sa facem ceva in acest sens? Nu mi-am propus sa renunt la consumul niciunui ingredient sau preparat regasit pe blog sau nu, pur si simplu imi propun sa consum moderat tot ce imi place! Cu siguranta ma/va voi rasfata in continuare cu deserturi si mancaruri care satisfac nevoia hedonica a fiecaruia, insa imi doresc sa incercam sa facem ceva in privinta adoptarii unui regim alimentar cat mai sanatos!
          Astazi am pregatit o paine de secara, in cea mai rapida varianta posibil, si anume cu bicarbonat de sodiu, fara drojdie, pentru care am folosit:
- 500g faina integrala de secara
- 250 ml lapte batut (marca Pilos - de la Lidl)
- 150 ml apa
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- trei sferturi de lingurita de sare
- o mana de faina alba pentru crusta

          Am folosit masina de paine, insa numai pentru framantare! Deoarece nu contine drojdie, aluatul de paine nu are nevoie de timp pentru dospit! Am pus laptele batut si laptele in cuva masinii de paine, peste care am adaugat faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu si sarea. Am lasat masina sa framante aluatul vreme de 20 minute. Cu 10 minute inainte de terminarea timpului de framantare punem o oala de lut/vas roman cu capac in cuptor si setam temperatura cuptorului la 200⁰C.
          Rasturnam aluatul framantat pe o planseta tapetata cu faina de grau alba si formam o bila rotunda sau ovala pe care o crestam in cateva locuri cu un cutit bine ascutit. Scoatem vasul roman din cuptor si asezam bila de aluat rapid, dupa care o acoperim cu capacul!

          Coacem painea pentru 30 minute cu vasul acoperit cu capacul, dupa care scoatem capacul si mai lasam painea la copt pana cand capata crusta si culoarea dorita! La mine a mai durat inca 10 minute pana cand am obtinut ceea ce vedeti in imagini!
          Este o paine densa, dar totusi pufoasa si foarte satioasa, ideala pentru micul dejun!
 



21 de comentarii:

  1. Arata absolut minunat... <3
    Dar totusi care drojdie, ca e cu bicarbonat. :)))

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut-o si iese o prostie! Si ceilalti, abtineti-va de la comentarii inutile de genul "vai ce bine arata" daca nu ati incercat-o!

      Ștergere
    2. Poate ar trebui sa te intrebi ce ai facut diferit... sau unde ai gresit! Nu-ti bate joc de munca mea cu comentarii anonime! Reteta este prezentata in imagini pas cu pas, ca si dovada a faptului ca eu am incercat-o, a iesit bine, si nu am furnizat informatii neadevarate sau incomplete. Nu e vina mea ca nu ti-a iesit o reteta, asa ca ar trebui tu sa iti cenzurezi comentariile! Comentariile de genul "vai ce bine arata" sunt simple remarci personale, nu incearca sa te convinga sa o incerci si nici sa te convinga de reusita retetei! Numai bine!

      Ștergere
  2. Pufoasa si tare buna, painita!Chiar daca sunt la regim, tot as manca o feliuta!Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  3. @Ana Maria Ciolacu: Am vrut sa scriu "sarea" :)) Am corectat acum! M-am saturat sa fac lucrurile in graba :( Te pup :*

    @Licuta Marin: Mai ales pentru ca esti la regim te invit sa mananci o felie de paine de secara! Fibrele nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta! Te pup :*

    RăspundeţiȘtergere
  4. Minuanta aceasta painica. O voi incerca in wek-end. asrazi am facut o paine graham.
    Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  5. Ce bine arata, imi place, voi retine reteta :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. Ce frumos a crescut ! am facut si eu din faina de secara dar, cu drojdie.Am sa incerc si aceasta varianta, arata tare bine!
    pupici

    RăspundeţiȘtergere
  7. Foarte buna painea de srcara , facuta de nou ,fara aditivi dar prefer cu drojdie (500g faina secara ,30g drojdie).Pentru micul dejun merge pus seminte de floarea soarelui,dovleac).
    Pacat ca timpul ne preseaza si ne putem ocupa de noi doar sambata.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Buna,

    As dori foarte mult sa incerc si eu aceasta reteta acasa si am observat ca pentru coacere trebuie un vas roman.
    Am un astfel de vas mare acasa, insa am o intrebare vis-a-vis de el. Pe instructiunile vasului scrie ca inainte de fiecare utilizare trebuie scufundat in apa vreo 20 de minute si eu asa l-am folosit pana acum... Fiind o reteta de paine e putin probabil sa se respecte aceste instructiuni... Tu cum ai facut? Este ok, in sensul ca nu i se intampla nimic vasului daca il bagi fara a respecta instructiunile?

    Multumesc anticipa pentru raspuns,

    Mihaela

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, eu am folosit vasul roman atat la paine, cat si la sarmale, fripturi, tocanite la cuptor! Niciodata nu l-am scufundat in apa inainte si inca este functional (cred ca il am de aproximativ doi ani). Daca l-ai folosit mereu scufundandu-l in apa inainte si esti convinsa ca e necesar acest pas, nu vad de ce nu ai face-o si acum! Poti scufunda vasul roman in apa si apoi il dai la cuptorul rece, după care aprinzi cuptorul si setezi temperatura - vasul se va usca pe masura ce temperatura cuptorului creste si nu va fi o problema pentru paine!
      Stiu doar ca e important să nu introduci vasul direct in cuptorul fierbinte pentru ca e posibil sa crape, insa si regula asta am incalcat-o (nu o cunosteam la momentul respectiv) si vasul meu este inca intact!
      In concluzie, poti scufunda vasul in apa inainte de folosirea pentru reteta de paine, sau il poti folosi ca atare, la fel ca si mine!

      Cu drag,
      Diana

      Ștergere
    2. Buna Diana,

      Nu cred ca de data asta pot sa il introduc in apa pentru ca eu am stat si am observat ce se intampla cu apa pe care o absoarbe vasul: majoritatea ei reiese in interiorul vasului, adica intra in mancare, face un sos ( spre exemplu cand am facut carne cu cartofi inauntru nu am pus pic de apa si cand am scos vasul din cuptor pe la jumatatea timpului sa verific era jumate plin cu apa) . :) Daca intra asta la paine iese budinca :))
      Ma intereseaza mai mult metoda ( si am vazut ca ai scris in reteta) prin care se baga vasul roman in cuptor atunci cand se da drumul la cuptor, practic sa se incalzeasca odata cu el ...in fine si aici am o problema dar vad eu cum o rezolv... cuptorul meu e din ala vechi clasic si se incalzeste greu. :) Iti spun dupa ce incerc daca l-am spart :)
      Apropo, poate te ajuta, uitandu-ma prin retetele tale si la pozele foarte frumoase, mai exact la macarons, am vazut ca ai avut aceeasi problema pe care am avut-o si eu la un moment dat: pudra de migdale. Intra pe driedfruits.ro si scrie in cautare migdale si o sa gasesti si pudra: e 43 Ron kg fara TVA. Noi ne strangem mai multi si comandam de peste 500 lei si atunci transportul e gratis.

      Mihaela

      Ștergere
  9. Pretty! This has been an incredibly wonderful post.

    Thanks for providing this info.

    My weblog ... Dieta Disociata

    RăspundeţiȘtergere
  10. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually recognise what you are
    talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site
    =). We may have a hyperlink exchange arrangement among us

    my weblog dieta daneza pareri

    RăspundeţiȘtergere
  11. Hello to all, the contents existing at this web page are actually remarkable for people knowledge, well, keep up
    the good work fellows.

    My page dieta daneza originala

    RăspundeţiȘtergere
  12. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such
    detailed about my trouble. You're amazing! Thanks!

    Also visit my site dieta daneza

    RăspundeţiȘtergere
  13. Howdy! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
    There's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

    Feel free to visit my weblog; dieta daneza

    RăspundeţiȘtergere
  14. Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.
    I'm attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

    Take a look at my page Dieta daneza Originala

    RăspundeţiȘtergere
  15. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

    Also visit my web page; dieta daneza originala

    RăspundeţiȘtergere
  16. Thanks for finally writing about > "Paine rapida de secara"
    < Loved it!

    Here is my blog: dieta daneza Originala

    RăspundeţiȘtergere