Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

sâmbătă, 25 decembrie 2010

Prajitura cu nuci caramelizate


Daca sunteti adepti ai nucilor caramelizate si vreti de asemenea sa va uimiti familia si prietenii, nu ezitati sa incercati urmatoarea reteta. Se face destul de usor, desi necesita putin mai mult timp, insa rezultatul este spectaculos!

Pentru o tava de 20x30cm avem nevoie de:
Pentru blaturi:
- 8 oua
- 8 linguri de zahar
- doua lingurite de praf de copt
- 6 linguri de faina
- 2 linguri de cacao


Ingredientele se impart in doua si se fac doua pandispanuri pentru prajituri cu cacao. Cum procedam? Separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma tare si adaugam zaharul ploaie.



Cand zaharul este perfect incorporat, adaugam galbenusurile, mixand in continuare, apoi adaugam faina si cacaua, amestecate cu praful de copt. Amestecam compozitia usor cu o lingura de lemn (intr-o singura directie).


Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 180*C pentru 15-18 minute, sau pana cand se rumeneste frumos pe margini si trece testul scobitorii.


Trecem la crema de oua. 
Pentru crema de oua avem nevoie de:
- 4 galbenusuri
- 200 g zahar pudra
- 200 g unt


Galbenusurile se amesteca cu zaharul la bain-mairie pana cand zaharul este topit. Se lasa sa se raceasca si in final se amesteca untul batut spuma.


Urmeaza sa ne ocupam de nucile caramelizate.
300 grame de nuci se taie marunt.


Intr-o cratita se caramelizeaza 100 g zahar, iar cand capata culoarea si consistenta mierii de albine se adauga nucile, amestecand in continuare. Apoi adaugam o crema de oua preparata din 2 galbenusuri, 200 g zahar pudra si 150 g unt batut spuma (vezi mai sus modalitatea de preparare), amestecand in continuare pe foc. Imediat dupa ce compozitia devine cremoasa o luam de pe foc si o intindem intre doua foi lica. Asezam un dog cu greutate peste foi si lasam totul la rece pentru 2-3 ore.
Asamblare:
Asezam primul pandispan cu cacao, intindem bine o jumatate din crema de oua, apoi asezam cele doua foi lica umplute cu nucile caramelizate. Intindem peste foaia lica a doua jumatate de crema de oua si apoi cel de-al doilea pandispan cu cacao. Asezam peste prajitura acelasi dog cu greutate si lasam prajitura cateva ore sau chiar peste noapte la rece.
Se orneaza cu glazura de ciocolata si fulgi de ciocolata alba si neagra.




Va servesc cu o felie!





8 comentarii:

  1. Multumim frumos. Arata foarte bine si presupun ca este la fel de gustoasa.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Delicioasa praji!!!! Am sa o incer si eu de sarbatori!!Pupici si o zi buna!

    RăspundeţiȘtergere
  3. doamne! nu am mancat eu in toata viata mea cate feluri de prajituri ati copt dumneavoastra. cate prajituri! invitatia de la final mi-a lasat un gol in stomac pe care nu cred ca il voi umple niciodata. pe cine sa gasesc eu sa faca prajitura asta? primiti comenzi?

    RăspundeţiȘtergere
  4. e grozava , am facut -o din intamplare , acum am gasit reteta din nou si o sa o fac iar ...la cererea celor care au savurat-o !

    RăspundeţiȘtergere
  5. Ce inseamna foi lica?? Ma gandesc..oare sunt un tip d foi d napolitana????

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, foile Lica sunt foi de napolitana! In zona mea toata lumea le cunoaste asa... insa ma gandesc acum ca Lica poate este denumirea firmei care le face :)

      Ștergere
  6. Foi lica??? Sunt cumva foi de napolitana?

    RăspundeţiȘtergere
  7. Oook..:) Foqrte bine arata reteta...am s-o probez cu prima ocazie:)

    RăspundeţiȘtergere